Zelfvertrouwen

Meer zelfliefde ontwikkelen

Als jij weinig zelfliefde hebt, voel je je waarschijnlijk niet vaak gelukkig. Als je niet om jezelf geeft dan zorg je vaak niet goed voor jezelf, maak je ongezonde keuzes en bescherm je jezelf niet genoeg. Dat is logisch, je geeft niet veel om jezelf en dus ook niet om hoe je je voelt.

Het lijkt me duidelijk waarom meer zelfliefde ontwikkelen belangrijk is. Maar wat is het precies en hoe begin je met zelfliefde ontwikkelen?

Zelfliefde, het woord zegt het eigenlijk al. Je hebt liefde voor jezelf. Dat klinkt best simpel, maar dat is het niet.
Net als ieder mens, vind jij van jezelf waarschijnlijk dat je ook minder goede eigenschappen hebt. Iemand met veel zelfliefde heeft ook minder goede eigenschappen, maar accepteert zichzelf volledig. Dus ook mét die eigenschappen.

zelfliefde ontwikkelen

6 tips om meer zelfliefde te ontwikkelen:

  1. Zet voor jezelf op papier welke eigenschappen je liever niet zou hebben. Deze eigenschappen komen ergens vandaan. Misschien ben je zo opgevoed en weet je niet beter. Of heb je deze eigenschap ooit ontwikkeld om jezelf in bepaalde situaties staande te kunnen houden. Alle eigenschappen zijn er met een reden, probeer hier achter te komen voor jezelf. Op die manier krijg je meer begrip en acceptatie voor deze kanten van jezelf.
  2. Dit is een lastige stap, voor velen de lastigste van allemaal. Schrijf nu ook je goede eigenschappen op. Omdat we vaak erg streng zijn voor onszelf, focussen we ons meestal op de dingen die we beter willen doen. Toch wil ik dat je er tenminste drie opschrijft, ook al zijn het in jouw ogen onbelangrijke eigenschappen. Voorbeelden zijn; ik ben goed in opruimen, ik zorg goed voor mijn huisdieren, ik kan goed luisteren, ik ben betrouwbaar…
  3. Wees milder voor jezelf. Je bent voor jezelf waarschijnlijk véél strenger dan voor een goede vriend(in). Toch? Probeer net zoveel begrip en geduld op te brengen voor jezelf als je dat zou doen voor een goede vriend(in).
  4. Vergeef jezelf. Vergeef jezelf voor de dingen die je anders had willen doen. Je deed waarschijnlijk wat je op dat moment het beste leek. Je hebt er nu van geleerd en dat is ook wat waard. Je bent erdoor gegroeid en je weet hoe je het nu beter of anders kan doen.
  5. Wees bewust van je lichaam en geest. Dit kun je door mindfulness te beoefenen leren. Als je dit beheerst dan weet je ook welke keuzes bij jou passen en merk je op tijd wanneer iets niet de juiste keuze is voor jou. Op die manier stel je je grenzen beter.
  6. Zorg voor je lichaam. Door betere voeding en lichaamsbeweging ga je je natuurlijk beter voelen. Maar doe dit ook omdat jij een goede gezondheid verdient!