Mindfulness

Beginnen met mindfulness

Hoe kun je het beste beginnen met mindfulness?

Mindfulness, dus leven in het hier en nu, klinkt eenvoudig. Het is helaas niet zo eenvoudig als het klinkt, er zitten namelijk constant gedachten in je hoofd. En over die gedachten ga je ook weer nadenken. Met mindfulness is het de bedoeling dat je uit je hoofd komt. We willen juist meer van het échte leven genieten en niet meer zoveel in je hoofd leven, toch? En is het dus tijd om te beginnen met mindfulness.

Mindfulness is ook geen oefening die je af en toe kan doen. Het zal een manier van leven worden, een nieuwe mindset. Hiervoor geldt, hoe meer je het toepast, hoe sneller je deze nieuwe mindset aanleert.

beginnen met mindfulness

Hieronder een aantal goede oefeningen en tips om mee te beginnen:

  1. Probeer zo min mogelijk te multitasken. Multitasken klinkt productief, maar het maakt je in werkelijkheid onrustig en gestrest. Een voorbeeld van multitasken: je eet je ontbijt terwijl je het nieuws kijkt. Ondertussen kijk je nog even of er files zijn en bedenk je wat je vanavond nog allemaal moet doen. Heb je ondertussen wel van je ontbijt genoten? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Probeer van je volgende ontbijt te genieten, zonder afleiding. Neem een hap en proef de ingrediënten.

  2. Pas dit vervolgens ook toe bij andere activiteiten. Tijdens het wandelen bijvoorbeeld. Loop niet te gehaast en probeer eens zonder een muziekje te wandelen. Nu heb je de kans om de omgeving echt te observeren. Luister ook naar de geluiden om je heen. Probeer ook eens te douchen en er echt van te genieten, of probeer als je op de bus wacht of in de rij staat eens goed je omgeving te observeren. Of in de rij bij de kassa, bij de bushalte of een andere plek natuurlijk.

  3. Mediteren. Mindfulness is niet hetzelfde als mediteren, dit wordt nog weleens met elkaar verward. Maar mediteren kan jou wel helpen meer mindful te worden. Zorg ervoor dat je alleen bent en op een comfortabele plek, zoals je bank of op een kussen. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Gedachten zullen komen, maar je probeert deze weer weg te sturen. Het is de bedoeling je hoofd te legen en pure ontspanning ervaart. Vergeet niet: gedachten zullen er altijd zijn, je wil er alleen niet in meegesleept worden. Hier breid ik meer uit over mediteren.

  4. Nog één tip: wees bewust van je schermgebruik. Heb jij altijd je telefoon voor je neus? Moet je altijd de TV of muziek aan hebben staan? Probeer dit eens te minderen om minder afgeleid te worden van wat er nú gebeurt.

Wees niet te streng voor jezelf

Het is niet mogelijk om in één week opeens mindful te zijn, je begint met kleine stappen en het zal steeds meer in je leven verweven. Als je het bewust blijft toepassen zal het uiteindelijk moeiteloos en automatisch gaan.

Dit waren belangrijke basisoefeningen en tips om te beginnen met mindfulness. Toe aan meer gevorderde oefeningen? Kijk eens naar een online mindfulness cursus:

mindfulness voor het dagelijks leven cursus

3 gedachten over “Beginnen met mindfulness

Reacties zijn gesloten.