Mindfulness

Écht je doelen bereiken

Hier komt ‘ie weer: mindfulness. Bij het stellen en bereiken van je doelen kan mindfulness een grote rol spelen.
Ik geloof erin dat alles begint bij jezelf. Door mindful te leven zul je mentaal bewuster en daardoor mentaal sterker worden. Je hebt misschien al eens gemerkt dat als je goed in je vel zit, je die dag veel beter functioneert, je meer stressbestendig bent en socialer. En ook dat je meer weerstand tegen je slechte gewoontes of verslavingen kan bieden. Kortom; hoe vaker je goed in je vel zit, hoe vaker je je doelen zult bereiken.

doelen bereiken mindfulness

Voorbeeld: je bent nu drie maanden gestopt met roken en je gaat naar een verjaardag. Je raakt aan de praat met iemand en je hebt het gezellig. Die persoon gaat naar buiten om even een sigaretje te roken en biedt er jou ook één aan. Je denkt: wat maakt dat ene sigaretje nou eigenlijk uit? En je rookt een sigaret, of misschien wel meer dan één.
De volgende dag heb je spijt dat je hebt gerookt. Je voelt alsof je hebt gefaald en begrijpt niet waarom je niet gewoon ‘nee’ hebt gezegd.

Jouw doel, om te stoppen met roken, heb je gemaakt omdat het goed is voor jezelf. Op die verjaardag was je niet goed in verbinding met jezelf, je liet je meeslepen. Op de momenten dat je wel in verbinding bent met jezelf dan weet je beter wát je wil en waarom je dit wilt.

Een andere reden dat jij je doelen niet bereikt kan zijn dat je niet de juiste doelen hebt gesteld. Misschien is het je doel om hogerop te komen in het bedrijf waar je werkt. Toch lijkt het niet te lukken, je bent erg vergeetachtig op werk en je bent niet erg gefocust. Bedenk hoe dit komt. Wil je hogerop omdat mensen dit van je verwachten? Omdat het ”zo hoort”? Of is dit misschien niet het juiste bedrijf voor jou of niet de juiste functie?
Om dit goed helder voor jezelf te krijgen moet je dus echt goed naar je eigen gevoel en gedachten kunnen luisteren. Als je nooit een moment van stilte en rust beleeft in je dagelijks leven, dan is het lastig, eigenlijk onmogelijk, om echt naar jezelf te kunnen luisteren. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een mindful leven het begin is van alle stappen in je leven.
Mediteren is bijvoorbeeld een goede mindfulness oefening om dagelijks in contact te komen met jezelf.

Het gevaar van doelen

Er schuilt ook een gevaar van doelen stellen en nastreven. Als je er veel op focust en er constant mee bezig bent, dan ben je niet erg mindful bezig. Je bent namelijk in de toekomst aan het leven: als ik dit doel bereik, dan… Terwijl we van het nu willen genieten. Wat je kunt doen is, je hebt een doel voor ogen en je bedenkt je waarom dit een belangrijk doel is voor jou. Als je mindful leeft, reflecteer je vaak. Als je niet lekker in je vel zit, dan neem je dat waar en daarna vraag je jezelf af hoe dit komt. Zo maak je onbewust ook doelen voor jezelf. Je merkt dat iets niet voor jou werkt en bedenkt je wat er zou moeten veranderen om het beter te maken.

Zo lang de verbinding met jezelf sterk is, dan zul je sneller je doelen bereiken. Je weet namelijk waarom je dit doel wil bereiken en je hoeft je dus alleen maar bezig te houden met de verbinding met jezelf sterk te maken en houden. En dus niet met focussen op je doelen en daardoor alleen maar in de toekomst te leven. Vergeet niet, de toekomst is (gelukkig) veranderlijk en onvoorspelbaar.

Een gedachte over “Écht je doelen bereiken

Reacties zijn gesloten.