Mindfulness

Waarom mediteren een goed idee is

Wat is het?

Mediteren is een techniek om onze geest tot rust te brengen. Het is een gerichte, mindful oefening. Je leert je gedachten en emoties te observeren en accepteren.

Verwar meditatie niet met mindfulness. Bij meditatie focus je op dat moment om je geest tot rust te laten komen. Dit kan op verschillende manieren. Bij mindfulness ben je je constant bewust van je omgeving, gedachten en emoties. Regelmatig mediteren zal jou dus wel helpen meer mindful te worden.

mediteren

Waarom mediteren?

Eigenlijk zou iedereen moeten gaan mediteren.
Het heeft namelijk vele wetenschappelijk bewezen voordelen;

 1. Verbetert de concentratie
 2. Stress verlagend
 3. Angstverminderend
 4. Verbetert de slaap
 5. Verbetert je stemming
 6. Verzacht chronische pijn
 7. Bloeddrukverlagend
 8. Helpt bij verslavingen

Hoe te beginnen?

 1. Begin kort. Leg er niet teveel druk op voor jezelf, het belangrijkste is dát je het doet. Niet hoe lang je het doet.

 2. Doe het in de ochtend, zodat er niets tussen kan komen op een drukke dag.

 3. Ga in een comfortabele positie zitten. Liggen kan ook, maar dat is niet zo’n handige keuze als je moe bent.

 4. Sluit je ogen en check eerst even hoe je je voelt. Hoe voelt je lichaam aan en welke gedachten overheersen er?

 5. Focus je nu op je ademhaling. Probeer je hierbij niet mee te laten slepen in nieuwe gedachten.

 6. Belangrijk om te weten is, je kunt niet stoppen met denken. Gedachten zullen blijven komen, maar je zult leren je niet mee te laten slepen in je gedachten. Zodra je doorhebt af te dwalen, focus je je weer op je ademhaling.

 7. Wees niet teleurgesteld als je merkt erg veel gedachten te hebben tijdens je meditatie. Dit is normaal, zeker als beginneling. Het is juist een hulpmiddel om beter te worden, je zult merken dat je steeds minder afleidingen ervaart.

Je zult merken dat je in een rustige staat makkelijker je emoties herkent en kunt plaatsen. In een kalme staat zijn je echte emoties veel helderder, omdat ze niet worden aangetast door bijvoorbeeld impulsieve gedachten. Alsof je mind een ”reset” heeft gehad.

Er zijn ook veel geleide meditaties te vinden. Dit is op zich een prima hulpmiddel voor beginners of om sneller in slaap te vallen. Je kunt je focussen op de stem en/of geluiden die je hoort. Hierdoor is het waarschijnlijk makkelijker om niet afgeleid te worden door je eigen gedachten. Maar het echte doel van mediteren, een diepe kalmte ervaren, zal je hiermee waarschijnlijk niet gaan bereiken. Om in een diepe rust te komen moeten je hersenen echt even op ”stil” staan, dus ook niet focussen op stemmen en geluiden.

Wat wel handig kan zijn is een app waarmee je kan meten hoe lang je meditaties duren. Zo kan je bijhouden hoe lang ze duren en je zult waarschijnlijk merken dat ze steeds wat langer zullen duren. Als je in een diepe meditatie zit heb je geen tijdsbesef en voelt een halfuur soms aan als vijf minuten.

Mediteren zal in het begin wat onwennig voelen.
Probeer het een deel te maken van je dagelijkse routine, zoals tandenpoetsen. Zodra je het gewend bent, zal je niet meer zonder kunnen. Niet elke meditatie zal even ”goed” lukken als de ander. Je zult zien dat je op sommige dagen niet tot het punt van diepe rust kan komen. Of dat het een veel kortere sessie is dan je normaal doet. Dit is normaal, je stemming en lichaam zijn niet elke dag hetzelfde en hierdoor je meditaties dus ook niet. En, zoals ik eerder al aangaf, het belangrijkste is dát je het doet. Niet hoe lang je het doet.

3 gedachten over “Waarom mediteren een goed idee is

Reacties zijn gesloten.