Meer zelfvertrouwen door mindfulness
Weinig zelfvertrouwen hebben heeft erg veel invloed op de kwaliteit van je leven. Het beïnvloedt je leven op vrijwel alle vlakken. Je durft waarschijnlijk minder risico’s te nemen, je mening niet uit te spreken en neemt genoegen met mensen die je niet goed behandelen. Misschien heb je nog wel veel meer dingen waar je tegenaan loopt door je lage zelfvertrouwen. Leer dan nu hoe je meer zelfvertrouwen door mindfulness kan krijgen.
Mogelijke oorzaken van onzekerheid
Meestal ben je al vanaf jongs af aan onzeker. Soms begint dat pas op latere leeftijd, door bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis. Vaak komt het doordat je thuis of op school een gebrek aan veiligheid of waardering hebt gevoeld. Hierdoor krijg je veel behoefte aan goedkeuring en aandacht van anderen. En je angst voor afkeuring wordt alleen maar groter.
Sommige mensen hebben ook een grotere kans om onzeker te worden, het kan namelijk ook een deel van je persoonlijkheid zijn. Sommige mensen twijfelen meer dan een ander en dit kan onzekerheid versterken. Ook de personen in je leven spelen een grote rol, als één van je ouders erg onzeker is dan neem je dit vaak over. Kinderen spiegelen hun ouders, dat is namelijk hoe zij dingen leren.
Symptomen van onzekerheid
- Je bent heel veel bezig met wat anderen van jou zullen vinden
- Je vraagt vaak naar de mening van anderen
- Bent bang om fouten te maken
- Vermijdt liever situaties die onvoorspelbaar of onbekend zijn
- Streeft naar perfectie, zodat je geen kritiek zult krijgen
- Je uit je mening en gevoelens liever niet, zodat je aardig gevonden wordt
- Je piekert en twijfelt veel
- Denkt en praat negatief over jezelf
- Je vindt jezelf minder belangrijk dan een ander
Gevolgen van langdurige onzekerheid
Als je jezelf minder belangrijk vindt dan een ander, dan is het eigenlijk een logisch gevolg dat de mening van een ander belangrijk voor je is. Je vertrouwt niet genoeg op jezelf en je eigen mening en neem je die van een ander aan. Zo drijf je steeds verder weg van jezelf en ontwikkel je geen eigen persoonlijkheid. Als je niet op jezelf vertrouwt, durf je veel minder. Je durft niet te solliciteren naar een hogere functie, want je denkt dat je dit toch niet zal kunnen. Je durft geen nieuwe vriendschappen te sluiten, je denkt dat niemand je zal mogen. Als er dan iemand is die wel met jou wil omgaan of een liefdesrelatie met je wil, dan grijp je dat met beide handen aan. Zelfs als deze persoon niet bij jou past of je niet goed behandelt.
Hoe langer je onzekerheid aanhoudt, hoe serieuzer de gevolgen kunnen zijn. Zo is er een grote kans dat je faalangst, sociale angst of andere angststoornissen ontwikkelt. Mensen met een laag zelfbeeld zijn ook gevoeliger voor depressies.
Het is wel duidelijk dat onzekerheid slecht is voor je en dat het dus belangrijk is om dit zo snel mogelijk aan te pakken.
Tips om meer zelfvertrouwen door mindfulness te krijgen
Een laag zelfvertrouwen wordt in stand gehouden door negatieve gedachten over jezelf. Het is dus een belangrijke eerste stap om deze gedachten te herkennen. Je hebt het misschien al gelezen op deze pagina, maar bij het beoefenen van mindfulness leer je om je gedachten en emoties sneller te ”onderscheppen”. Nog voordat je verstrikt raakt in deze gedachten.
Zodra je hebt herkent dat je een negatieve gedachte over jezelf hebt, vraag jezelf dan af waar deze vandaan komt. Kun je een oorzaak bedenken hoe je aan deze gedachte komt? Is deze gedachte de waarheid of kan het zijn dat je dit vanuit je onzekerheid denkt?
Meer compassie krijgen is ook één van de onderwerpen die centraal staat bij mindfulness. Je leert meer compassie te hebben voor je medemens, maar ook voor jezelf. Je leert minder kritisch voor jezelf te zijn en meer begrip te hebben. Dat is een grote stap naar meer zelfvertrouwen.
Als je mindfulness steeds meer beheerst en veel oefent, zul je jezelf beter leren kennen en begrijpen waarom je denkt zoals je denkt. Je weet dan waarom je bepaalde keuzes maakt en wat goed voor je is. Jezelf kennen en begrijpen is de sleutel tot zelfverzekerdheid, je hebt namelijk geen reden om te twijfelen als je weet waaróm je iets doet. Als je jezelf niet goed kent maak je vaak verkeerde keuzes. Keuzes die eigenlijk niet bij je passen en die je kiest omdat je niet beter weet. Dit kan de reden zijn dat je de verkeerde opleiding hebt gekozen, verkeerde vrienden en relaties aan bent gegaan en de verkeerde gewoontes hebt aangeleerd. Doordat je verkeerde keuzes hebt gemaakt, wordt het vertrouwen in jezelf lager. Je vertrouwt je eigen keuzes niet, ze hebben je niet naar hetgeen gebracht wat jou gelukkig maakt. Daarom is het tijd om deze cirkel te doorbreken en echt de tijd neemt jezelf écht te leren kennen.
Doorbreek de cirkel en neem stappen
Het aanpakken van onzekerheid is niet makkelijk en je zult soms tegenslagen ervaren. Als je het echt serieus aanpakt zul je ook meer uit je comfortzone moeten stappen en dit kan je soms tijdelijk nog onzekerder maken. Dit is logisch, maar blijf doorgaan. Op de lange termijn zul je jezelf dankbaar zijn. Vier elke stap die je hebt gezet naar meer zelfvertrouwen, ook als het maar als een kleine stap voelt.
Een goede duw in de rug is bijvoorbeeld deze cursus: Blijvend zelfvertrouwen. Het is altijd goed een duidelijk stappenplan te hebben, zodat je weet dat je in de goede richting gaat.